onsdag 12. november 2014

Nordisk bibliotekuke 2014 - Troll i norden

Årets kunstverk er laget av Brian Pilkington. Han er en 
engelsk forfatter og illustratør som bor på Island.
Les mer om ham her





Denne uka er det Nordisk bibliotekuke. Det er et initiativ fra Foreningen Norden, en forening som
jobber for å skape kontakt, samarbeid og knytte vennskapsbånd mellom de nordiske landene.

Årets bibliotekuke har temaet Troll i Norden, og det er 2100 skoler, bibliotek og andre institusjoner fra 11 forskjellige land som deltar.

Bibliotekene samles om å lese utdrag fra de samme bøkene, samtidig denne uken. Vi har ikke mulighet til å arrangere det når de andre bibliotekene og institusjonene gjør det, men vi skal ha opplesning i løpet av uken likevel.

Jeg har fått med meg Truls Gjefsen som er norsklærer på skolen her. Han skal lese et utdrag fra Stefan Spjuts roman Stallo. I år har vi valgt å ha et arrangement for lærere og andre ansatte, men det er selvfølgelig ikke noe problem om elever eller andre setter seg og hører på også:)

Stefan Spjut er en svensk forfatter som er født i 1973 og bor i Stockholm. Romanen Stallo er den andre romanen han har skrevet. Filmrettighetene til boka er solgt til den svenske manusforfatteren Mikael Marcimain. Les mer om Stefan Spjut og om boka Stallo på sidene til Nordisk bibliotekuke, eller se traileren som det svenske forlaget har laget til boken.

"I Norden finnes det utrolig mange ulike typer troll. De bergtar og forfører deg, de stjeler barn og de kommer og tar deg. Nissene spiser grøt, nøkken drar deg ned i vannet, og de utfordrer deg til kappeting.

Trollene har røtter i norrøn mytologi, og de viser seg første gang i 1220-tallets Edda i form av jotner. I romantikken blomstret trollmytologien igjen, denne gangen blant annet i eventyrene til Asbjørnsen og Moe, og i Henrik Ibsens Peer Gynt." (Hentet fra sidene til Nordisk bibliotekuke: http://bibliotek.org/no/aarets-litteratur-og-tema/aarets-tema-troll-i-norden/

Lurer du på mer om troll? Foreningen Norden har lagt ut et trolleksikon på Nordisk bibliotekuke-her. Biblioteket har også mye bøker som har med troll å gjøre, enten det er eventyr, romaner eller annet. Flere av disse har jeg satt opp til en bok utstilling, og det er selvfølgelig bare å låne dem med seg :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen med din kommentar!