fredag 14. november 2014

Hva er tidenes norske ungdomsroman?

Dagbladet og nettstedet ubok.no skal kåre tidenes beste ungdomsroman. Du kan også være med å stemme på hvilken roman du synes er best av de nominerte romanene. Det gjør du ved å gå inn på denne artikkelen til Dagbladet.

Er det noen titler du synes mangler på nominasjonen? Del det gjerne i kommentarfeltet til denne posten :)


Vi har ikke alle bøkene på nominasjonslista, men vi har noen av dem. De er satt opp i biblioteket og du må gjerne låne dem med deg :)


Noen av de nominerte bøkene som vi har er:

"I tiåra frå 1620 og utover blei i alt 80 ”trollkvinner” dømde til døden på bålet i Finnmark. I denne romanen møter vi to unge jenter som hamnar på kvar si side i denne utrulege og skremmande delen av norsk historie.

Romanen har to parallelle forteljarar, den velståande Dorothe frå København og den fattige Elen, som er dotter av ei ”klok kone” i Finnmark. 16 år gammal blir Dorothe gifta bort til ein mykje eldre mann og drar med han til Vardø, der Dorothes og Elens liv kryssast på dramatisk vis. Gjennom dei to like gamle, men svært ulike jentene, får vi ei levande og poetisk skildring av å vere på veg inn i vaksenverda, og av ei fjern fortid med både parallellar og sterke kontrastar til vår eiga." (Teksten er henta fra sidene til samlaget).



"Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp.

Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes."(Teksten er henta fra sidene til Cappelen Damm).


"Fire sakna ungdommar. Tre stammar. Eit bortgøymt land under isen. Sju protokollar. Éin utvald. Éin forrædar. Den siste striden er her. No. Midt iblant oss.
Leo Rubin er mot sin vilje utvald til å kjempe mot den vonde munken, og på vegen opplever han krig mellom stammane og sterke krefter han må stå imot.

Lars Mæhle har med utgangspunkt i religionshistoria skrive ein innhaldsrik, intens og overveldande god fantasy-roman med for ungdom. Landet under isen blei tildelt Kulturdepartementet sin litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok 2009 og vann UPrisen i 2010. Boka blei dessutan nominert til Brageprisen og Ungdommens Kritikerpris." (Teksten er hentet fra sidene til samlaget).


"Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene...

Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene." (Teksten er hentet fra sidene til Gyldendal).


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen med din kommentar!