søndag 6. februar 2011

6. februar, Samefolkets dag i dag!

Med fare for å gjenta meg selv fra i fjor..   Samene er den urbefolkningsgruppa vi har her i Norge, og 6. februar er deres egen dag! La oss repetere å hilse på samisk: Buorre beaivi! sier den første, og den andre svare da: Ipmil atti! Moro å kunne si bare bitte litt på samisk, så dette er noe å lære seg.. :)


 På hjemmesida til grunnskolen i Karasjok står det mer utfyllende å lese :

Snakke samisk

Hvordan hilser man på samisk?

Buorre beaivi betyr god dag på nordsamisk, og når noen sier det til deg, bør du svare Ipmil atti. Ipmil atti betyr ordrett oversatt "Gud gi".

Det er flere språk hvor det er vanlig å hilse hverandre med en henvisning til Gud. På norsk sier vi adjø, som er fransk (à dieu) og betyr "til Gud"

Buorre idit betyr god morgen, og buorre eahket betyr god kveld, også her er svaret Ipmil atti.

Det er vanlig samisk skikk å håndhilse på hverandre når man møtes, selv om folk som kjenner hverandre godt, bare håndhilser når de ikke har sett hverandre på en stund. Når du skal håndhilse, sier du bures idet du rekker fram hånda. Den andre svarer bures eller bures, bures.
Når man på nordsamisk tar farvel, sier den som går báze dearvan. Det betyr "lev vel", ordrett oversatt egentlig "bli igjen i velbohold". Den som blir igjen, svarer mana dearvan. Det betyr "far vel"
Når du skal takke, sier du giitu (takk) eller ollu giitu (mange takk)
Når du skal presentere deg på samisk, og ønsker å si det som på norsk heter:

Jeg er/heter........... eller mitt navn er ................. kan du si følgende:

Mun lean ................. (navnet ditt)

Mu namma lea .............. (navnet ditt)

2 kommentarer:

  1. Hei Artig å lese dette:-D. hadde helt glemt at det var samefolkets dag idag, sådet var bra med en påminnnelse:-D

    SvarSlett
  2. Ja, jeg prøver alltid å markere denne dagen. Vil veldig gjerne at samefolket blir gjenstand for felles oppmerksomhet i det minste en gang i året.

    SvarSlett

Velkommen med din kommentar!