torsdag 16. januar 2014

Grunnlovsjubileet 1814-2014

Framsiden til den originale utgaven
av Grunnloven. Foto hentet fra sidene
til museet Eidsvoll 1814
17. mai er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll. Det skal feires rundt omkring i hele Norge og 16 februar er den nasjonale åpning av Grunnlovsjubileet ved Eidsvollsbygningen. Da inviterer Stortinget til åpent publikumsarrangement med stort TV-sendt utendørs program. Les mer om Eidsvollsbygningen og arrangementene der på museets hjemmesider: http://www.eidsvoll1814.no/

På Stortinget er det et lite sekretariat på seks personer som arbeider med Grunnlovsjubileet til daglig. Sekretariatet tilrettelegger Stortingets egne arrangementer i jubileumsåret, og har også ansvaret for gjennomføringen av hovedarrangementene på Eidsvoll 16. februar og 17. mai 2014. Vil du se mer om dette, så har Stortinget egne sider for Grunnlovsjubileet:  https://www.stortinget.no/no/Grunnlovsjubileet/

Lurer du på hva som står i Grunnloven? 

Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Dersom andre lover er i strid med den, må de vike. Grunnloven er blitt endret flere ganger siden 1814 og grunnlovsendringene blir formulert i samme språkform som resten av Grunnloven. Språket og rettskrivningen i gjeldende grunnlov stammer fra en forsiktig normalisering foretatt i 1903. Les mer om Grunnloven på sidene til Stortinget.

Det originale dokumentet oppbevares  i Stortingsarkivet og er ikke allment tilgjengelig, men det er laget en digital versjon som ligger tilgjengelig for alle på sidene til Stortinget.

Oppdatert og gjeldende versjonen av Grunnloven finner du på sidene til Lovdata (på sidene til Lovdata finner du også andre gjeldende lover).

Tilrettelagt for videregående og historiekonkurranse

Til stemmerettsjubileet som var i fjor ble det laget egne sider for barn og unge. Denne siden brukes videre i Grunnlovsjubileet også. Der finner du informasjon om demokrati og deltakelse, tilpasset årstrinn, fag og kompetansemål til ulike nivåer. Se mer på: http://minstemme.no/

På disse sidene finner du også lenke til en historiekonkurranse som arrangeres av Den norske historiske forening (HIFO) med støtte av Stiftelsen Fritt Ord og Aschehoug forlag. Den er åpen for elever i ungdomskolen og den videregående skolen og du kan vinne 5000 kroner om du stikker av med første premien. Det er flere premier som trekkes ut blant annet en deltakerpremie som deles ut til en tilfeldigvalgt deltaker i konkurransen. Elever kan enten melde seg på individuelt eller i gruppe på inntil 4 personer. Les mer om konkurransen her: http://www.historiekonkurransen.no/

Bøker på biblioteket

Biblioteket har flere bøker der du kan lese om 1814 og om Gunnlovens tilblivelse. (Jeg vil også kjøpe inn flere bøker om 1814 og Grunnloven i løpet av året og vil også presentere disse her).

Utgitt av Pax forlag 
Lurer du på hvordan det var i Oppland rundt 1814? Tore Pryser (Professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Lillehammer) har skrevet boka 1814 i Oppland: Bønder, øvrighet og soldater der han ser på hvordan folk i Oppland oppfattet og deltok i begivenhetene rundt Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Han belyser også krigen sommeren 1814 og han ser på forholdene i Oppland åra før og etter 1814 og hvordan vedtakene på Eidsvoll i 1814 påvirket samfunnet.

Utgitt av Schibsted forlag

Biblioteket har akkurat fått inn boka 1814: Miraklenes år av Karsten Alnæs. 1814 var året da Norge fikk sin egen Grunnlov og den danske prinsen Christian Fredrik ble valgt til konge, men også året da Karl Johans tropper rykket inn over grensen og en kort, men dramatisk krig endte med norsk nederlag.  Christian Fredrik innså at kongetronen var tapt og dro tilbake til Danmark og Norge fikk beholde Grunnloven men gikk inn i union med Sverige. Alnæs har studert dagbøker, brev, taler, dikt og andre nedtegnelser fra 1814 og skriver om det som skjedde i 1814 og menneskene som var en del av det hele.


Utgitt av Dreyers forlag
Boka Eidsvoll 1814 kom ut for første gang i 1989. Det er en dag-for-dag beskrivelse av det som foregikk på Eidsvoll fra 10. april til 20. mai 1814, da Grunnloven ble til. Den nye utgaven som er kommet nå til jubileumsåret er forbedret med flere illustrasjoner som er bedre integrert i teksten og med illustrasjoner av dokumenter og personlige eiendeler til mennene som var med som aldri er blitt avbildet tidligere.


Utgitt av Gyldendal
Sverre Steen har skrevet boka 1814 der han skriver om hva som var opptaktene til Norges frihet, hvordan unionen med Sverige ble til og hvorfor og hva som skjedde i månedene før 17. mai 1814 da Norge fikk sin grunnlov.

I 1989 var Norges grunnlov 175 år og Knut Mykland, Torkel Opsahl og Guttorm Hansen gav ut en jubileumsbok i samarbeid med Stortinget, Norges grunnlov i 175 år. Dette var stortingets bokgave til alle elever i grunnskolens avgangsklasser og første klasse videregående skole ved grunnlovs-jubileet i 1989.

Utgitt av Samlaget
Komikeren Are Kalvø hadde i fjor en tv-serie, Riksforsamlinga, der han dokumenterte arbeidet sitt med å lage en "ny grunnlov". Dette var et humoristisk forsøk på å finne ut hva folk i dag mener om blant annet likhet, demokrati, monarki, religion og ytringsfrihet. I boka Ny Grunnlov av Are Kalvø finner du den "nye grunnlova" og historia om hvordan "grunnlova" til Kalvø ble til. Boka inneholder  flere vitser og søkte teorier og er illustrert med ganske mange overraskende foto...:)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen med din kommentar!