tirsdag 7. februar 2012

Charles Dickens 200 år!


Litteratur, kan det ha betydning? Ja, er svaret på det! I dag, 7. februar 2012, er det 200 år siden Charles Dickens ble født. Og som det står i overskrifta i artikkelen i VG i dag , på bildet under her, så skapte Charles Dickens en bedre verden på grunn av sine bøker. Hans beskrivelser av hvordan livet var for de fattige mennneskene i London, og beskrivelser av de tanker og følelser hans romanfigurer hadde, førte til  at det ble innført flere reformer som bedret folks levekår i datidens England. 


David Copperfield er en av de mest kjente bøkene til Charles Dickens. Den har kommet i mange utgaver! Her på biblioteket har vi den i fem forskjellige versjoner, tre på engelsk og to på norsk. De varierer sterkt i lengde. Den korteste vi har, er en skoleutgave på 92 sider, på engelsk. Den lengste utgava hos oss er på to hele bind, på norsk,  på tilsammen 787 sider! Til den ene engelske utgava vi har fins det også ei lydbok, nydelig innlest av den engelske skuespilleren Nathaniel Parker. En nytelse å høre på!

Mange av Charles Dickens bøker er filmatisert, både som spillefilmer, tv-serier og dokkefilm. Alt dere ser på bildene over her kan lånes! :) 

2 kommentarer:

  1. Så gøy mamma! Dette er så bra at du skriver om! Tenk atdet er 200 år siden! Mye av det han skriver om har jo fremdeles en aktualitet- det er jo bare noen år siden Oliver Twist og Davisd Copperfield ble filet og når det gjelder En julefortelling så har jeg følelsen av at omtrent hver jul kommer det en ny film.

    Tenk om de kunne sette opp En julefortelling på et teater her i Norge. Det hadde vært så gøy!

    SvarSlett
  2. Ja, en teateroppsetning av En julefortelling her i Norge hadde vært strålande, helt klart!
    Ellers skal jeg prøve å se om jeg får tak i noen bøkene hans som lydbok nå i jubileumsåret. Bleak house, som vi har tv-serien til her på vårt bibliotek, har ikke vært oversatt til norsk før, men skal komme til høsten. Hørte en Charles Dickens-ekspert, professor i engelsk litteratur, som var intervjua i radioen i går, og han anbefalte denne boka.

    SvarSlett

Velkommen med din kommentar!