torsdag 7. april 2011

Ungdommens kritikerpris 2010/11


De aller fleste av bøkene her på biblioteket er det vi selv som må bestille og betale. Men i går kom det plutselig 2 bøker dumpende inn her, helt gratis og uten at de var bestilt! Det var 2 eksemplarer av boka Bli hvis kan. Reis hvis du må. av Helga Flatland. Denne boka var det nemlig som vant Ungdommens kritikerpris for 2010/11, og en del av premien for forfatteren er å bli kjøpt inn til biblioteket på alle landets videregåande skoler. 230 elever ved videregående skoler rundt i hele Norge har fungert som jury, og valgt ut den boka de syns er best av de som ble nominert til denne prisen. 

Boka handler om 3 unge gutter, barndomskamerater fra ei lita bygd, som alle tre ender opp med å verve seg som soldater til Afghanistan. Elevjuryen skriver slik om boka: "Vi føler at vi virkelig kjenner personene i boka, og vi deler både sorger og gleder i livene deres.. vi ble sittende og le og gråte sammen med dem, og hele boken var så gripende at det var umulig å legge den fra seg. Boken er liten, men med mye innhold."

Slik blir boka anmeldt i Dagsavisen, 20.1.2010 (Utdrag) : "De er fem gutter i klassen på barneskolen. Tre av dem verver seg som soldater til Afghanistan. Alle tre kommer hjem i kister, og bygda står ribbet tilbake.
Helga Flatland
Helga Flatlands (f. 1984) debutroman beskriver livet før og etter at tragedien rammer, og forsøker å si noe om hvorfor to av guttene valgte å dra ut for å kjempe noen andres krig.
Flukt, ikke politikk
Romanen er delt i fire blokker med hver sin forteller. Først ute er Tarjei, en faglig dyktig, meget pliktoppfyllende sønn som drømmer om å gå medialinja på videregående, men som ender opp på landbruk fordi han vet at faren ønsker det. Han skal overta gården, men gjør det uten glede, uten å føle seg sett som den han egentlig er.
Førstegangstjenesten blir for ham et vidunderlig frirom langt borte fra det livet som er meislet ut for ham: «Det er dette jeg er god på, det er her jeg hører hjemme». Da en kompis foreslår Afghanistan, verver han seg. Ikke av politisk overbevisning, men for å komme seg bort.
Overraskende forklaring
Forteller nummer to er Jon Olav, nabo til Tarjei og far til Sigurd, som er to år eldre enn afghanistanfarerne. I tid er hans beretning plassert etter ulykken, idet han sliter med å forholde seg til Sigurds overveldende sorg. Hvorfor går den aldri over, men legger seg i stedet som en issone mellom han og hans kone?
Det for meg positivt overraskende svaret kommer først i fjerde del, fortalt av afghanistanfarer Trygve, som vervet seg først og fremst fordi han ble spurt. Fordi han ble regnet med.
Den tredje delen fortelles av Tarjeis mor, og gir svar på hvorfor forholdet mellom Tarjeis familiemedlemmer er som det er.
Boka handler om kommunikasjonsvansker og forventningspress, ulovlig forelskelse og skummel ensomhet, om oppvekst, foreldre og slekters gang. Men mest av alt handler det om å høre til. Og om å ønske seg vekk."

Syns dette ser ut å være ei fin bok! Det ene eksemplaret er allerede lånt ut her hos oss, men et eksemlplar er ledig i skrivende stund! Kom og lån!





 

2 kommentarer:

  1. Å så artig! Kult at v i får den gratis. Hadde tenkt å kjøpe den inntil biblioteket der jeg jobber, men nå slipper jeg det.

    SvarSlett
  2. Ja, jeg hadde også tenkt å kjøpe den inn når jeg så at boka hadde vunnet denne prisen! Veldig flott at den bare kom helt av seg selv!

    SvarSlett

Velkommen med din kommentar!